Blog

Mit jelent a NATUR,MOSOTT vagy HONEY feldolgozású kávé ?

Andrea
2023.10.18 16:22

NATUR, MOSOTT vagy HONEY feldolgozású kávé?

Mit jelentenek , milyen lesz a kávé íze ?

Ezek a különböző kávéfeldolgozási eljárások. Miért is fontosak ezek, mit tesznek a kávé ízével? A kávécserjéken lévő bogyók leszedése vagyis szüretelése után a gazdálkodó fontos döntés előtt áll.Hogyan lehet elválasztani a babot vagyis a magot a a húsától és ezzel milyen ízjegyek domináljanak majd a kávéban.A kávébab héjából történő kiemelésének folymata tekintetében két fő és egy köztes stílus különböztethető meg.

1.A NATUR  /Természetes /, vagy másnéven száraz eljárás :

Ez a legrégebbi és és legszélesebb körben használt módszer. A kávébogyókat a napon kiterítve teraszosan vagy szárítóágyakon szárítják. A száritasi folyamat végén egy így a bogyók húsa leszárad. A szárítási folyamat végén egy feketeribizli lesz a végeredmény.

2. A MOSOTT /Washed /eljárás :

Ennél  a módszernél a bogyókat egy pépesítő gépen keresztűl átengedik, amelynek során a babot elválasztják a körülötte levő  gyümölcshústól. Ezután a babokat átmossák, hogy eltávolítsák róluk a cukros nyálkaréteget. Ez történhet hagyományosan vízzel vagy oldószeres eljárással.

3.A HONEY /Pulped natural / feldolgozás :

Ez egy köztes eljárás, amikor a a külső gyümölcshúst azonnal eltávolítják de az alatta lévő hártyás réteget csak részben vagy egyáltalán nem, ami gyümölcsös karaktert és közepes testességet kölcsönöz a kávénak.

Milyen az ízvilága a Natur,Mosott, Honey eljárással kezelt kávéknak?

A NATUR kávé viszonylag édes,testesebb, savassága kicsit kerekebb és beszívódik az érett gyümölcs ízébe. 

A MOSOTT módszerrel kezelt kávé  íze frissebb, élénkebb elegánsabb.

A HONEY feldolgozás ennek a spektrumnak a közepén helyezkedik el, gyümölcsös karakterrel és közepes testtel.

Nem mellesleg jó ha tudjuk, hogy a döntéseket a környezeti körülmények is meghatározzák.A kávé természetes


napon való szárítása erősen esős éghajlaton nem lehetséges.A gazdálkodók az éghajlati viszonyoknak megfelelő módszereket alkalmazzák.Így születtek meg az országonkénti hagyományok és a termelők ezt a gazdálkodási kultúrát követik.

Kóstolja meg ön is a különbségeket !

4. érdekes kávét választottunk az ön számára, 2 különböző naturunk is van az egyik édeskésebb  BRAZIL BOBOLINK  afrikai ágyásokon szárított szupergyümölcsös HONDURASI kávénk,és 2 kiegyensúlyozott mosott kávénk  COLUMBIA NARINHO amely gyümölcsös és egy erősebb karakteresebb karamellás csokis ízjegyekkel rendelkező GUATEMALA LA LIBERTAD.

https://lamocca.hu/Brazil-Yellow-Bobolink
https://lamocca.hu/Honduras-Montecillos-Organic

https://lamocca.hu/Guatemala-La-Libertad