Mit jelent a NATUR,MOSOTT vagy HONEY feldolgozású kávé ?
NATUR, MOSOTT vagy HONEY feldolgozású kávé?
Mit jelentenek , milyen lesz a kávé íze ?
Ezek a különböző kávéfeldolgozási eljárások. Miért is fontosak ezek, mit tesznek a kávé ízével? A kávécserjéken lévő bogyók leszedése vagyis szüretelése után a gazdálkodó fontos döntés előtt áll.Hogyan lehet elválasztani a babot vagyis a magot a a húsától és ezzel milyen ízjegyek domináljanak majd a kávéban.A kávébab héjából történő kiemelésének folymata tekintetében két fő és egy köztes stílus különböztethető meg.
1.A NATUR /Természetes /, vagy másnéven száraz eljárás :
Ez a legrégebbi és és legszélesebb körben használt módszer. A kávébogyókat a napon kiterítve teraszosan vagy szárítóágyakon szárítják. A száritasi folyamat végén egy így a bogyók húsa leszárad. A szárítási folyamat végén egy feketeribizli lesz a végeredmény.
2. A MOSOTT /Washed /eljárás :
Ennél a módszernél a bogyókat egy pépesítő gépen keresztűl átengedik, amelynek során a babot elválasztják a körülötte levő gyümölcshústól. Ezután a babokat átmossák, hogy eltávolítsák róluk a cukros nyálkaréteget. Ez történhet hagyományosan vízzel vagy oldószeres eljárással.
3.A HONEY /Pulped natural / feldolgozás :
Ez egy köztes eljárás, amikor a a külső gyümölcshúst azonnal eltávolítják de az alatta lévő hártyás réteget csak részben vagy egyáltalán nem, ami gyümölcsös karaktert és közepes testességet kölcsönöz a kávénak.