Blog
Teázz igazi zöld, fehér, fekete és Oolong teákkal
Egy ugyanazon növény, Camellia sinensis különféle színű teafőzetek, és számtalan lehetőség, hogy megünnepeljük az igazi teázás élvezetét. A legjobb elfoglaltság elkészíteni egy csésze teát és megbeszélni a világ dolgait.
A teanövény: hagyományokban gazdag, és számos kultúrában mélyen gyökerezik
Tudta, hogy a zöld, fehér, fekete és a hagyományos kínai Oolong tea ugyanarról a növényről származnak? Nevezetesen a Camellia sinensis teacserjéről, amely a föld számos területén megtalálható. A növény akár 140 éves is lehet, és Kínában már több mint 5000 éve termesztik. A különbség egyes egyedül a tealevelek feldolgozásától függA Fehér tea esetében például csak a klorofill mentes ezüst színű csúcshajtásokat szüretelik és szárítják. Ezeket a cserjéket kizarólag Dél-Kínában termesztik.
Amikor zöld teáról beszélünk, a leszüretelt leveleket felhevítik, de csak annyira, hogy a színe megmaradjon. A fekete teát ellenben a szüretelés után feltekerik sodorják, vágják és erjesztik és osztályozzák, Az Oolong teát részben szintén erjesztik – az oxidációs szintje a zöld és a fekete tea között van. Félig fermentálják.
Évente világszerte több mint 6 millió tonna teát szüretelnek. A legfontosabb teatermesztő országok közé tartoznak India, Sri Lanka, Kína, Indonézia és Kenya. Biztosan ismeri a Darjeeling, Ceylon vagy Assam teákat is.Ezek és sok más teafajta rendszerint a termőhelyükről híres teakertekről és szüret időtartamáról minőségétől kapják a nevüket.
Az igazi teaszakértők tudják, hogy csak a Camellia sinensis teanövény leveleinek forrázata a valódi tea – a gyümölcs- és gyógynövény teákat ellenben teaszerű forrázott italnak /Infusion/nevezik.
AMIT A MOCCAMASTER CSEPEGTETŐS KÁVÉFŐZŐRŐL TUDNI ÉRDEMES
Igazi legenda az újhullámos kávézók körében szerte a világon, ez a szakaszos csepegtetős kávéfőző.
Az egyszerűség, a tartósság, a precizitás és a tény, hogy egy meglehetősen tisztességes termosz vagy üvegkiöntő tartozik hozzá, néhány éve az első számú választássá tette a filteres kávé főzésére és felszolgálására.
Hűvösebbre fordul az idő, nem csoda, ha jól esik ilyenkor egy-egy csésze kellemes tea!
Míg a nyári melegben a jeges üdítők, ásványvizek és frissítő limonádék jelentették sokak számára a folyadékpótlást, addig az őszi időszakkal együtt elérkezett a teaszezon. Mindenkinek megvannak a maga kedvencei és a klasszikus, általában a legtöbb háztartásban megtalálható fekete teákon és gyümölcsteákon túl napjainkban rendkívül széles választékkal találkozhatunk, igazi teakülönlegességeket is megkóstolhatunk a La Moccánál!
NATUR, MOSOTT vagy HONEY feldolgozású kávé?
Mit jelentenek , milyen lesz a kávé íze ?
Ezek a különböző kávéfeldolgozási eljárások. Miért is fontosak ezek, mit tesznek a kávé ízével? A kávécserjéken lévő bogyók leszedése vagyis szüretelése után a gazdálkodó fontos döntés előtt áll.Hogyan lehet elválasztani a babot vagyis a magot a a húsától és ezzel milyen ízjegyek domináljanak majd a kávéban.A kávébab héjából történő kiemelésének folymata tekintetében két fő és egy köztes stílus különböztethető meg.
1.A NATUR /Természetes /, vagy másnéven száraz eljárás :
Ez a legrégebbi és és legszélesebb körben használt módszer. A kávébogyókat a napon kiterítve teraszosan vagy szárítóágyakon szárítják. A száritasi folyamat végén egy így a bogyók húsa leszárad. A szárítási folyamat végén egy feketeribizli lesz a végeredmény.
2. A MOSOTT /Washed /eljárás :
Ennél a módszernél a bogyókat egy pépesítő gépen keresztűl átengedik, amelynek során a babot elválasztják a körülötte levő gyümölcshústól. Ezután a babokat átmossák, hogy eltávolítsák róluk a cukros nyálkaréteget. Ez történhet hagyományosan vízzel vagy oldószeres eljárással.
3.A HONEY /Pulped natural / feldolgozás :
Ez egy köztes eljárás, amikor a a külső gyümölcshúst azonnal eltávolítják de az alatta lévő hártyás réteget csak részben vagy egyáltalán nem, ami gyümölcsös karaktert és közepes testességet kölcsönöz a kávénak.