Teázz igazi zöld, fehér, fekete és Oolong teákkal
Egy ugyanazon növény, Camellia sinensis különféle színű teafőzetek, és számtalan lehetőség, hogy megünnepeljük az igazi teázás élvezetét. A legjobb elfoglaltság elkészíteni egy csésze teát és megbeszélni a világ dolgait.
A teanövény: hagyományokban gazdag, és számos kultúrában mélyen gyökerezik
Tudta, hogy a zöld, fehér, fekete és a hagyományos kínai Oolong tea ugyanarról a növényről származnak? Nevezetesen a Camellia sinensis teacserjéről, amely a föld számos területén megtalálható. A növény akár 140 éves is lehet, és Kínában már több mint 5000 éve termesztik. A különbség egyes egyedül a tealevelek feldolgozásától függA Fehér tea esetében például csak a klorofill mentes ezüst színű csúcshajtásokat szüretelik és szárítják. Ezeket a cserjéket kizarólag Dél-Kínában termesztik.
Amikor zöld teáról beszélünk, a leszüretelt leveleket felhevítik, de csak annyira, hogy a színe megmaradjon. A fekete teát ellenben a szüretelés után feltekerik sodorják, vágják és erjesztik és osztályozzák, Az Oolong teát részben szintén erjesztik – az oxidációs szintje a zöld és a fekete tea között van. Félig fermentálják.
Évente világszerte több mint 6 millió tonna teát szüretelnek. A legfontosabb teatermesztő országok közé tartoznak India, Sri Lanka, Kína, Indonézia és Kenya. Biztosan ismeri a Darjeeling, Ceylon vagy Assam teákat is.Ezek és sok más teafajta rendszerint a termőhelyükről híres teakertekről és szüret időtartamáról minőségétől kapják a nevüket.
Az igazi teaszakértők tudják, hogy csak a Camellia sinensis teanövény leveleinek forrázata a valódi tea – a gyümölcs- és gyógynövény teákat ellenben teaszerű forrázott italnak /Infusion/nevezik.
Jó, ha tudjuk, így sikerülhet a tökéletes csésze tea:
Vásárlásnál figyeljen oda a szálas tea magas minőségére és mindig frissen készítse el a teát - így bármikor élvezheti a gazdag aromáját. Használjon friss, lágy csapvizet vagy tísztított vízet.A teakészítés során figyeljen oda a megfelelő adagolásra, 2-3 g /3dl , az ideális vízhőmérsékletre és az ajánlott áztatási időre. A megfelelő végeredmény elérése érdekében ezenkívül érdemes a kancsót előmelegíteni.
Így készítheti el megfelelően a teáját:
Fehér, zöld és Oolong tea:
A fehér, zöld és Oolong tea esetében a víz már ne forrjon a felöntésnél, mert így kiválasztódnak a keserű anyagok a teából, valamint elvész a C-vitamin tartalom. A Fehér teát, Zöld teát 70 C fokon 2-3 perc áztatással, 2x felöntéssel,az Oolong Tea készítésénel a 80 °C-os vízhőmérséklet ideális – ezt úgy tudja elérni, hogy forralás után hagyja a vizet 2-3 percig hűlni. Két-három perc után élvezheti a fehér vagy zöld teáját. Az Oolong teát hagyja még további egy percig állni – tehát összesen 3-4 percig.
Fekete tea:
Egy testes fekete tea Earl Grey, English Breakfast, Assam,elkészítéséhez forrásban lévő vizet használjunk – a víznek a forrázás előtt 95 C fokosnak °C-osnak kellene lennie. Amennyiben a fekete teáját valamivel gyengébben szeretné, vagy tavaszi szedésű Darjeelingról, Ceylonról van szó, hagyja a vizet még egy-két percig hűlni. Az optimális végeredmény és az erőteljes aroma érdekében hagyja állni a teát 3-5 percig.
A valódi szálas tea pozitív tulajdonságai egyértelműen jó közérzetet bíztosítanak.A tea frissítőleg vagy nyugtatólag hat a test, a szellem és a lélek számára.Már a tea elkészítése önmagában is csodálatosan nyugtatóan hat.Tartsunk egy rövid szünetet, és örüljünk a pillanatnak
Koffein vagy tein?
A teában található koffeint teinnek nevezik a koffeint a kávé összetevőjeként tartják számon. Amit sokan nem tudnak – a hatóanyag ugyanaz, viszont különböző módon hathat a testre. Amíg kávéból származó koffein reggelente beindítja a napunkat,és gyorsan emeli a vérnyomást a teában lévő tein élénkítő hatását jelentősen lassabban fokozatosan fejti ki, viszont hatása sokkal tartósabb.
Mi a Csersav ?
A valódi tea nagy mennyiségű csersavat tartalmaz. Ez az oka annak, hogy a tea íze hosszabb állás után keserű. Ez leginkább a fekete teára jellemző. A csersav antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, különösen a gyomor-bél traktus gyulladása és puffadás esetén hatásos. A teát mindig frissen fogyasszuk, ne melegítsük, mert elveszti ízét , értékes tulajdonságait.
A teaivás boldoggá tesz !
A teában illóolajok , vitaminok találhatók. Amíg az illóolajok pozitívan hatnak a központi idegrendszerre, addig a B1 vitamin igazi boldogságérzetet ad. A Flavonoidok & Polifenolok védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen.Mindkét összetevőnek állítólag antibakteriális és antioxidáns hatása van. Flavonoidokat főleg a zöld tea tartalmaz és pozitívan hatnak a szív-érrendszerre és támogatják a test sejtjeiben zajló folyamatokat.